Forfattere 2012

Bjørn F. Rørvik

Bjørn F. Rørvik er født i 1964, og er oppvokst på Hadeland. Han har arbeidet mye med film og video, for bedrifter og for barn, og han har også vært kinomaskinist og radiotekniker. Rørvik har utdannelse fra medialinja i Volda, film- og fjernsynsfordypningen. Ellers er han gammel fuglekikker, og en kløpper til å fiske åbbor. Han bor ved Østmarka i Oslo, med samboer og tre barn.

Rørvik har skrevet flere barnebøker om Reven og Grisungen, nå er han aktuell med serien om Purriot, som han lager sammen med Ragnar Aalbu.

Jostein Gaarder

Jostein Gaarder er født i Oslo i 1952. Han er utdannet cand. mag ved Universitetet i Oslo, med fagene norsk, idéhistorie og religionsvitenskap. I mange år jobbet han som lærer i den videregående skole, samt ved Fana Folkehøgskole. Han har i tillegg undervist til forberedende prøver i filosofi. 
Forfatteren er kjent for sine bøker med et filosofisk tilsnitt for barn, ungdom og voksne. Karakteristisk for Gaarders forfatterskap er hans nysgjerrighet og undring over tilværelsens mening og livets mange gåter. Med stor fortellerglede utfordrer han vante tanker og tankemønstre. Han er søkende i sin behandling av vestens kulturarv, og leter stadig etter sammenhenger. Med smittende begeistring og forførende engasjement stimulerer Gaarder til økt interesse for filosofi idet han stiller sentrale spørsmål om oss selv og vår plass i verden. 
Før den skjønnlitterære debuten med "Diagnosen og andre noveller" i 1986 hadde Gaarder allerede skrevet en rekke lærebøker i religion og livssyn. Det store gjennombruddet kom i 1991 med boken "Sofies verden". Den er oversatt til 59 språk, er solgt i 40 millioner eksemplarer - den var verdens mest solgte skjønnlitterære bok i 1995 - og er blitt film, musikal, TV-serie, teater og kunnskapsspill. Gaarder har mottatt en rekke litterære priser, norske som internasjonale, for sine bøker, som alle er utkommet i en lang rekke land og har solgt i flere titalls millioner eksemplarer. Forfatteren ble i 2005 utnevnt til kommandør av St. Olavs Orden og til æresdoktor ved Universitetet i Dublin, Trinity College.

Ketil Bjørnstad

Ketil Bjørnstad, født 1952 i Oslo, er pianist, komponist og forfatter innen mange sjangre.

Sin litterære debut fikk han i 1972 med diktsamlingen "Alene ut", og siden har han skrevet romaner, skuespill, debattbøker og dokumentarromaner om Oda Krohg, Edvard Grieg, Edvard Munch, Ole Bull, Hans Jæger og Bendik Riis.
Til Bjørnstads romaner hører trilogien "Drift", "Drømmen om havet" og "Veien til Dhaka" samt den tematiske trilogien "Fall", "Ludvig Hassels tusenårsskifte" og "Tesman". "Til musikken" (2004) har fått sin frittstående oppfølger i "Elven" (2007) og "Damen i dalen" (2009). 
Ketil Bjørnstads bøker er oversatt til flere språk. Blant annet er "Til Musikken" solgt til England, Tyskland, Russland, Danmark, Nederland, Tyrkia, Korea, Hellas og Frankrike, og romanen er tildelt den store franske leserprisen, Le prix des lecteurs 2008. Det prestisjetunge tyske forlaget Suhrkamp har kjøpt romanen "De udødelige" (2011).

Kjersti Wold og Geir Vang

Kjersti Wold ( født 1962) er norsk fag- og skjønnlitterærforfatter, skrivepedagog ogforedragsholder. Det skjønnlitterære forfatterskapet hennes retter seg mot barn, ungdom og voksne. Barnebok-serien om Nettopp-Jensen og tometer'n er oversatt til tysk og andre språk.

Kjersti Wold er utdannet ved Litteraturhistorie og Creative Writing ved Århus Universitet og ved Forfatterstudiet i Bø ved Høgskolen i Telemark. Hun har vært gjestelærer ved forfatterstudiet og veileder ved Norsk barnebokinstitutts forfatterutdannelse.Kjersti Wold er litteraturformidler med oppdrag innen Den kulturelle skolesekken og holder skrivekurs for voksne. Sammen med mannen sin, Geir Vang, driver hun Noesis – senter for kreativitet og kommunikasjon. De har også skrevet boka Rapport fra et sandkorn sammen. 

Kjersti Wold har utgitt 15 bøker i ulike genre. Geir Vang er lektor i musikk og realfag. De besøker Røros skole fredag. Kjersti deltar også under Åpningen fredag kveld.

Kristin Ribe

Kristin Ribe (født 1972) er skjønnlitterær forfatter (Forlaget Oktober), med fire utgivelser på åtte år, i tillegg til at hun har skrevet fagbok (Universitetsforlaget) og deltatt ved Trøndelagsutstillingen flere ganger. Hun debuterte i 2003 med romanen Forsnakkelser. I 2010 utkom hennes fjerde roman Syn, og for denne romanen mottok Ribe Bokhandelens forfatterstipend i 2011. Natt, Regn er hennes femte roman, og den kom i 2012. Ribe har hovedfag i nordisk litteratur fra 2001, med tillegg i litteraturkritikk. Ved siden av egen skriving, har hun siden høsten 2010 ledet tre semestre med skriveforum i skjønnlitterær skriving i Trondheim.

Kristin Ribe er i 2012 Skapende fylkeskunstner i Sør-Trøndelag.

Hjemmeside: http://www.kristinribe.no/

Ragnar Aalbu

Ragnar Aalbu (1966) er illustratør, med hovedfag fra Statens Håndverks- og Kunstindustriskole. Han arbeider i Oslo og er dessuten odelsgutt.

Fokus på ku, Sau i sentrum og bøkene om Harry og Roger er bare noen av de festlige bøkene Aalbu har laget. På Røros skal han snakke om bøkene om Purriot, som han har har laget sammen med Bjørn F. Rørvik. Se også http://www.ragnaraalbu.com/

Sara Azmeh Rasmussen

SARA AZMEH RASMUSSEN er født i Damaskus, Syria i 1973, og kom til Norge som flyktning i 1995. Hun har en cand.mag.grad i kulturstudier fra Universitetet i Oslo.

Sara Azmeh Rasmussen har i mange år vært en aktiv debattant innenfor flere temaer, bl.a. kvinner og islam, forfølgelse av homofile, og kjønnsidentitet. Hun har også ytret seg sterkt i diskusjoner om surrogati og om barnevern. Kampen for demokrati og reformer i hennes hjemland Syria har berørt henne dypt og resultert i bidrag til den offentlige debatten. Hun har en muslimsk bakgrunn og har valgt å fortsette å stå innenfor den muslimske kulturen selv om hun erklærer seg som ateist. Hun karakteriserer seg selv som homofil og transperson.

Azmeh Rasmussen er frilansskribent og har blant annet vært spaltist i Aftenposten og kommentator i fritanke.no. Hun har bidratt i antologiene Verdier og verdighet 2007 og Norge. En diagnose 2008. Hun er for tiden bosatt i Stockholm. Skyggeferden er hennes debutroman.

I 2012 ble Sara Azmeh Rasmussen tildelt Fritt Ords Pris, i begrunnelsen heter det bl.a: «Sara Azmeh Rasmussen tildeles Fritt Ords Pris for 2012 for sitt modige og kompromissløse engasjement for individets ukrenkelighet, for ytringsfrihet og religionskritikk.»

Sigmund Løvåsen

(f. 1977) er frå Trysil. Han debuterte med romanen Nyryddinga i 2003, ei bok han fekk både Tarjei Vesaas’ debutantpris og P2-lyttarane sin romanpris for. Sigmund Løvåsen er leder i Den norske forfatterforening.

Romanen Brakk, som kom i 2006, er ein frittståande oppfølgjar til Nyryddinga. Her møter vi igjen hovudpersonen Geir, ti år etter at Nyryddinga slutta. Brakk er mørkare enn forgjengaren. Geir er eldre, faren er død, og garden seld. Geir taklar sorga ved å kjøpe seg eit lite småbruk der han nesten jobbar vettet av seg. Begge desse bøkene er omsette til tysk og gitt ut i Sveits.

I romanen Mamsell Iversen (2009) viser Løvåsen seg frå ei litt anna side som forfattar. Dette er ei frisk folkelivsskildring med handling frå slutten av 1900-talet, der den prostituerte vevarsken mamsell Iversen mistenkjer seg sjølv for å ha drepe Pauline Lindstad. Med bråe skift mellom burlesk humor og gravalvor blir vi kasta inn i bygdas mange historier og møter fleire fargerike karakterar.

Som dramatikar har Løvåsen skrive stykket Daga som blei sett opp på Hedmark Teater i 2004, Vente på fugl for DUS (Den unge scenen) i 2009 og Vid din sida som hadde premiere på Teater Innlandet hausten 2011.

Løvåsen har gått på forfattarstudiet i Bø, Litterär Gestaltning i Göteborg og studert ved Universitetet i Oslo. Han er busett i Svartskog i Oppegård kommune.

Trond Wiger

Trond Wiger (født 1979) har gjennom de siste ti årene virket som tekstforfatter, dramatiker, skuespiller, musiker, rapper og artist i en rekke prosjekter. Hovedprosjektet er rapgruppa GODE ORD DØR SIST. Wiger er utdannet allmennfaglærer med fordypning Drama ved Høgskolen i Sør Trøndelag. Han har hatt mange skrivekurs for barn og ungdom og rapkurs bla. i forbindelse med kunstprosjektet Spinneriet. GODE ORD DØR SIST har hatt mange foredrag på Videregående skoler og utallige kunstneriske innslag ved offentlige og private tilstelninger. GODE ORD DØR SIST har samarbeidet med mange nasjonalt og internasjonalt kjente navn og har spilt rundt 300 konserter, også som support for flere kjente navn.

Trond Wiger er i 2012 Utøvende fylkeskunstner i Sør-Trøndelag.