Forfattere 2013

Bjørn Sortland

(født i 1968 i Sunnhordland) Han er utdannet sosionom og har studert ved Skrivekunstakademiet i Bergen. Siden 1998 har han arbeidet som forfatter på heltid. Han skriver bøker for barn, ungdom og voksne, for mange unge er han kjent for serien om Kunstdetektivene. På Litteraturfesten skal han treffe mange heldige skoleelever under skoleprogrammet.

Eiliv Grue

er lærerutdannet og tidligere adjunkt og rektor i Loppa, Sykkylven, Våler i Solør, Ullensaker og Nannestad. Han har arbeidet i Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet med flere prosjektoppgaver. I flere år var han leder av det nasjonale ledelsesutviklingsprogrammet Ledelse i skolen.
Grue har utgitt 30 bøker, vesentlig om skolespørsmål, samt en rekke artikler om skoleutvikling og skoleledelse. Han har jobbet mye med Falkbergets forfatterskap i flere sammenhenger.

Gyrid Gunnes

(f 1978 i Tromsø) er prest i Den norske kirke. Hun har vært menighetsprest i Tromsø og Hamar, og studentprest i Trondheim. Nå er hun doktorgradsstipendiat ved Diakonhjemmets høyskole i Oslo. I 2002 mottok hun Stjerneskuddprisen for sitt engasjement for unge homofile. I 2012 ga hun ut boka ”hellig, sårbar” (Portal forlag). I 2013 kom boka ”Å forkynne Guds ord klart og urent”, i ”Aschehoug Stemmer”-serien i forbindelse med 100-årsjubileet for kvinners stemmerett i Norge.
Gyrid Gunnes er omtalt som en av de mest interessante og sprelske stemmene i Den norske kirke, på grunn av sine personlige iakttakelser og provoserende og kritisk utspørrende stemme. Hun er opptatt av feministiske perspektiver på tro, teologi og kirke.
På Litteraturfesten møter vi henne i Kapellet i samtale med Harald Hauge.

Hans Olav Lahlum

(f. 1973 i Mo i Rana) er utdannet cand.philol. ved Universitetet i Oslo (2002). Han har hovedfag i historie, og har særlig forsket på ledelsen i arbeiderbevegelsen på 1900-tallet. Han har virket som forfatter, skribent, bokanmelder, foreleser, sensor og veileder: Han er en habil sjakkspiller, politisk aktiv i SV, Burma- koordinator for Amnesty International siden 2000, – OG, han har verdensrekord for lengste intervju (som intervjuobjekt)! 

Kari Stai

(f. 1974) kjem frå Inderøy i Nord-Trøndelag. Ho er illustratør, forfattar og biletkunstnar.
Stai debuterte med barneboka Jakob og Neikob i 2008. For den mottok ho mellom anna Kulturdepartementet sin debutantpris og Inderøy mållag sin målpris. I 2010 kom Blodrik og Blodfabrikken – ei varm og artig historie om den einsame og blodsprengde kjempa Blodrik som får seg ein venn. For boka Jakob og Neikob. Tjuven slår tilbake fikk Kari Stai Brageprisen for beste barnebok i 2012.
Stai er utdanna ved Kunsthøgskolen i Oslo med hovudfag i visuell kommunikasjon. Ho har også studert ved Oslo Tegne- og Maleskole og Høgskolen i Telemark.
Se hennes hjemmeside: www.karistai.no/

Kathrine Aspaas

(f 1967) er frilansskribent, journalist og kommentator. Hun er utdannet siviløkonom og arbeidet i Aftenpostens næringslivsredaksjon i 13 år. Aspaas tok sluttpakke fra Aftenposten i oktober 2008 og jobber nå som forfatter, foredragsholder og programleder. Høsten 2012 ga hun ut boken Raushetens tid. Her hevder hun at hjerneforskningen, nyere økonomisk forskning og medieutviklingen peker i retning av at vi beveger oss mot en åpnere, rausere tidsalder.
I perioden 2003-2005 var Kathrine medlem av Pressens Faglige utvalg (PFU).
Aspaas er oppvokst i Åsgårdstrand og bosatt i Oslo. Hun er en aktiv musiker og sanger og har blant annet vært solofløytist i Vestfold Symfoniorkester og Vestfold Janitsjarorkester, medvirkende i flere revyer ved Norges Handelshøyskole og vokalist i blant annet Skedsmo Storband.
Se hennes hjemmeside: www.aspaasmedia.com/

Mary Barthelemy

Amerikansk fløytist, bosatt på Glåmos, Røros. Hun har skrevet Masteroppgave i tradisjonskunst, Høgskolen i Telemark (Rauland) i 2006, og er tilknyttet Rørosmuseet som leder av Folkemusikkarkivet.

Mary har jobbet mye med historien til de reisende i vårt distrikt, og særlig fordypet seg i historien til spellmannen Fant-Karl. Boka ”Spellmann på dromen: På sporet av den legendariske spellmann Fant-Karl” utkom i 2007.

Morten Krogvold

(f. 1950) er født og oppvokst i Oslo. Han er fotograf i mesterklasse, både nasjonalt og internasjonalt. Han har mottatt stipender, priser og utmerkelser for arbeidet sitt. Mest kjent er han som portrettør, og han har deltatt på mange kollektivutstillinger i inn- og utland med portrettene sine. Han har også hatt en rekke separatutstillinger. I 1979 ble han antatt på Høstutstillingen, som den andre fotograf i Norge. Mange av arbeidene har han presentert i bøker han har utgitt alene eller i samarbeid med forfattere og artister. Til Litteraturfesten kommer han sammen med Tove Nilsen.

Per Edgar Kokkvold

(født 1946 på Røros) er journalist og tidligere redaktør. Han var frem til 1. september 2013 generalsekretær i Norsk Presseforbund. I 2006 fikk han mye medieomtale, på grunn av sin støtte til trykkingen av de såkalte Muhammedkaraikaturene.
I sin tidlige karriere jobbet han som journalist i utenriksredaksjonen i Arbeiderbladet, nå Dagsavisen, senere som utenriksredaktør og redaktør i samme avis. Han har vært leder for Pressens Faglige Utvalg (1994–1996).

Ragnar Kokkvoll

født i 1949 og oppvokst på Kokkvollen ved Aursunden og på Røros. Han er fysioterapeut og akupunktør. Han er lokalhistoriker, og særlig interessert i arbeiderbevegelsens historie på Røros.

Rita Løvseth Sandnes

(f 1975) fra Røros er bosatt i Oslo. Hun er kanskje mest kjent for sine barnebøker om Louise. I 2013 er hun aktuell med en biografi om Gina Krog, som hun forteller om i foredraget lørdag formiddag.

Tove Nilsen

(f. 1952) er en av Norges mest leste forfattere, og hennes bøker er oversatt til en rekke språk. Hun har i en årrekke vært litteraturkritiker i Dagbladet. I 70-årene fikk hun ry som en engasjert ung dame med utpreget feministisk og radikalt samfunnsengasjement, noe hennes litterære produksjon fra den tiden også er preget av. Som forteller har Tove Nilsen et effektivt, lettflytende språk som gjengir tanker og refleksjoner mot et rikt bakteppe av alt som forblir usagt. Hun har vært nominert til Nordisk Råds Litteraturpris og har blant annet blitt tildelt Riksmålsprisen, Oktoberprisen og Amalie Skram- prisen. Tove Nilsen har i intervjuer omtalt skriveprosessen som en nødvendig overskridelse av egne grenser – det gjelder å gjøre noe man ikke tør. Alt i 1988 samarbeidet hun for første gang med fotograf Morten Krogvold om boka Oslobilder. På åpningen av Litteraturfest Røros forteller de om dialog i ord og bilder i et foredrag de har benevnt Om å se.

Trygve Lundemo

er opprinnelig fra Røros, er cand. mag. med fagene samfunnskunnskap, internasjonal politikk, historie og engelsk. Han har vært ansatt i Adresseavisen siden 1984. Lundemo har arbeidet i NTBs utenriksavdeling og i musikkaviser, han har også vært kulturjournalist og arbeidet mye med musikk og litteratur. I sitt virke har han vært innom de fleste av journalistikkens områder. I 2012 ga han ut boka Tankestreif - Tidsbilleder 1986 - 2011.
På årets festival skal han intervjue journalistkollega Kathrine Aspaas.

Vigdis Ystad

er professor i nordisk litteratur ved universitetet i Oslo. Hun deltar på Falkberget-seminaret.
Ystad har i sin forskning vært særlig opptatt av Henrik Ibsens forfatterskap. Hun er hovedredaktør av Henrik Ibsens skrifter, en ny vitenskapelig og historisk-kritisk utgave av Ibsens samlede arbeider. Hun er en markant bidragsyter innen både norsk og internasjonal forskningsdebatt og forskningspolitikk.