Forfattere 2014

Anders Sakrisvoll

Anders Sakrisvoll (f 1932) er født og oppvokst ved Aursunden. Etter utdanning ved Elverum lærarskole, jobbet han i skoleverket i 32 år. Senere har han hatt hovedansvaret for registreringen av alle gjenstandene i Johan Falkbergets hjem på Ratvolden, og han har skrevet flere bøker, bla Brevskatten på Ratvolden – sitat frå brev Johan Falkberget skreiv. Vi møter ham under Falkberget-seminaret.

Anne Synnøve Simensen

Anne Synnøve Simensen har røtter i Os i Østerdalen, men vokste opp i Trondheim og er utdannet cand.philol. ved NTNU. Hun har også studert bl.a. ved The University of Wisconsin, Madison og Sorbonne-universitetet i Paris. Da hun jobbet med formidling på Nobels fredssenter fikk hun ideen til å skrive en bok om Bertha von Suttner. Boken forteller også om brevvekslingen, møtene og dialogen mellom fredsaktivisten og forfatteren og dynamittoppfinner Alfred Nobel.  

Foto: Hege Christin Glemminge

Arnt Erik Bukkvoll

Arnt Erik Bukkvoll (f 1949) er fra Røros, og er utdannet ved Norges Musikkhøgskole. På tross av dette! - fremfor alt takket være opplevelse av og innlevelse i det Wagnerske GESAMTKUNSTWERK - er teaterkunsten blitt hans primære lidenskap, noe som har resultert i aktiv innsats i form av gjendiktning, basisregi og musikkulisser ved ulike produksjoner. 
Av oppførelser han har medvirket i, nevner vi F. Dürrenmatt: Die Physiker, A. Koestler: Twilight Bar og R. Wagner: Die Walküre.
En serie med mer fragmentariske iscenesettelser omfattet bl.a. W.Shakespeare: The merry Wives of Windsor - og ved den anledning oppsto navnet BERGSTADEN SHAKESPEARIANERENSEMBLE. Under Litteraturfesten framfører nå dette ensemblet «Pericles» - et meget kort utdrag, bestående av to utvalgte påfølgende scener.
En egenforfattet miniatyrproduksjon ved navn «Sherlock Holmes besøker Bergstaden Røros og løser sitt hittil mest mysteriøse mysterium!» er i mellomtiden blitt vist under UKM 2014.

Åse Berg

Åse Berg (f 1948) ble født i Molde. Hun er utdannet Dr.ing ved NTH, og har vært ansatt ved Røros videregående skole. I mange år har hun hatt omvisninger på Ratvolden, og har holdt en rekke foredrag og laget opplegg omkring Johan Falkbergets forfatterskap. Under Litteraturfesten de siste årene, har Åse tatt oss med på vandringer i Røros sentrum - så også i år.

Einar Gjærevold

Einar Gjærevold er født i Stavanger i 1961, men vokste opp i Ålen. Han er journalist, forfatter og videoprodusent. I mange år arbeidet han i NRK Fjernsynet med research, produksjonsledelse og regi på naturprogram, musikkprogram, samtidsdokumentarer og historiske dokumentarer. Han har vært frilansjournalist og fotograf siden 2002, og var i to år redaktør i magasinet Levende Historie. Han debuterte som skjønnlitterær forfatter i 1987 med novellesamlinga Ville fugler flyr. I 2014 utga han bokverket Gammeldåggåvæla. Ålen-Haltdalen 1870-1970 på eget forlag. Boka ble svært godt mottatt av både lesere og anmeldere. I år er han redaktør for ei ny lokalhistorisk bok, Spekkhøker på Kjøli

Geir Pollen

Geir Pollen (f 1953) fra Målselv, har hovedfag i nordisk fra Universitetet i Tromsø. Han har blant annet bodd på Kapp og i St.Petersburg. Han har skrevet bøker i 32 år, blitt innstilt til både Nordisk Råds litteraturpris, Kritikerprisen og Brageprisen. I 2005 fikk han Kritikerprisen for årets beste oversettelse. Hans nye bok "Armfeldts armé" forteller historien om de svenske soldatenes dramatiske skjebne i Tydalsfjellene, og det er dette stoffet han vil kåsere over under Litteraturfesten.

Foto: Julie Pike

Hans Svenne

Hans Svenne (f 1942) er født og bor i Drammen. Han ble tidlig interessert i litteratur, og er en stor samler av norsk skjønnlitteratur, manuskripter og brev. Svenne har særlig bidratt til samling av Johan Falkbergets store produksjon, noe han er tildelt flere priser for. Han har hittil utgitt to Falkberget-bibliografier. Han deltar på Falkberget-seminaret, der han vil samtale med Jon Høsøien. 

Foto: Fjellheimen Forlag, Røros

Helene Uri

Helene Uri har skrevet skjønnlitteratur for barn, unge og voksne, blant annet syv romaner for voksne. Den siste romanen heter Rydde ut, og den handler om språk og slekt - og ganske mye om kjærlighet. Uri er utdannet språkviter med hovedfag i nordisk og doktorgrad i språkvitenskap. Hun har også skrevet en rekke bøker om faget sitt. Uris bøker er oversatt til sytten språk. 

Foto: Nina Kammersten

Kroken & Kolden

Vigdis Kroken (f. 1964) er journalist og forfatter. Ragnhild Kolden (f. 1956) er bokhandler og forfatter. Begge kommer fra Lom, og sammen har de skrevet to kriminalromaner, Evig skal døden vera (2010) og Døden kjem med bussen (2013). I den siste boka skriver de seg selv inn i teksten, med ironisk vri. Klassisk krim fra Lom! Kolden har tidligere gitt ut romaner og en diktsamling. 

Levi Henriksen

Levi Henriksen (f. 1964), kalles ofte fortelleren fra Kongsvinger. Han er forfatter, journalist, musiker, låtskriver og tekstforfatter. Etter å ha blitt refusert 87 ganger debuterte han endelig i 2002, og har nå utgitt 17 bøker, både novellesamlinger og romaner. Forfatterskapet er preget av at han kombinerer maskulinitet og sårbarhet, urbanitet og følelsen av å befinne seg i alle tings utkant. På Litteraturfest får vi oppleve både forfatteren og musikeren Levi Henriksen. 

Marianne Moseng Breigutu

Marianne Moseng Breigutu (f 1983) er utdannet ved NTNU i Trondheim og jobber som lektor ved Røros videregående skole. Hun har gjennom sin store interesse for Bjørnstjerne Bjørnson vært tilknyttet Romsdalsmuseet, og har flere ganger vært programleder under Bjørnsonfestivalen. Under årets Litteraturfest møter vi Marianne i samtale med Helene Uri.

Marit Manfredsdotter

Marit Manfredsdotter (f 1968) er fra Härjedalen i Sverige, men bor nå i Ålen. Hun er ansatt i Nea radio, og er journalist, fotograf og forfatter. I 2010 kom debutromanen Sista blicken bakåt, som er den første i trilogien Upprättelse. For denne trilogien fikk hun i 2013 Härjedalens kommuns kulturstipendium.  Romanene er basert på livet til Erik O Lindblom (1857-1928), som kom fra Härjedalen. 

Ola Olsen Lysgaard

Ola Olsen Lysgaard (f 1992) er en bergensbasert tegneserieskaper, født og oppvokst på Røros. Han har hatt avisstriper på trykk i lengre tid både lokalt i Fjell-Ljom og regionalt i Dagbladet. Han har utgitt flere kortere historier i antologier hos forlaget ÜberPress, som også ga ut hans første tegneserieroman "Haugson" våren 2014.

Røros: refleksjoner etter 30 år som verdensarv

Etter mer enn 30 år på UNESCOs verdensarvliste, utkom nylig boka «Røros: refleksjoner etter 30 år som verdensarv». Den består av 14 artikler, 14 intervjuer og mange flotte bilder, og belyser spørsmål som «Hvordan og hvorfor kom vi på denne lista, og hva er egentlig verdensarv?». Under Litteraturfesten møter vi bidragsyterne Arild Molstad, Einar Engen, Erlend Gjelsvik og Marie Bakås, som bokbades av Guri Heggem.

Sturle Kojen

Sturle Kojen (f 1942) er født på Røros, men har bodd store deler av livet i Oslo. Han er utdannet cand.philol med norsk som hovedfag, og arbeidet særlig med Kristoffer Uppdal og Johan Falkberget. Kojen har vært kommunalpolitiker i Oslo, og vært ansatt i skoleverket. I tillegg har han gitt ut flere bøker om Johan Falkberget. Sturle Kojen har også flere ganger tidligere bidratt til Falkberget-seminaret under Litteraturfest Røros.