Forfattere 2015

Anders Sakrisvoll

Anders Sakrisvoll (f. 1932) er født og oppvokst ved Aursunden. Etter utdanning ved Elverum lærarskole, jobbet han i skoleverket i 32 år. Senere har han hatt hovedansvaret for registreringen av alle gjenstandene i Johan Falkbergets hjem på Ratvolden, og han har skrevet flere bøker, bla "Brevskatten på Ratvolden – sitat frå brev Johan Falkberget skreiv"

Fredag forteller han om sin nye bok, "Kvinnene nær Johan Falkberget", i regi av Falkberget-Ringen.

Arnt Erik Bukkvoll

Arnt Erik Bukkvoll (f. 1949) er fra Røros, og er utdannet ved Norges Musikkhøgskole. Han er også svært teaterinteressert, og under Litteraturfesten møter vi ham både som musiker på Solheim pensjonat torsdag, og som ansvarlig for Bergstaden Shakespearianerenembles oppsetning av «Skitne hender» av Jean-Paul Sartre søndag. 

Foto: Privat

Åse Berg

Åse Berg (f. 1948) ble født i Molde. Hun er utdannet Dr.ing ved NTH, og har vært ansatt ved Røros videregående skole. I mange år har hun hatt omvisninger på Ratvolden, og har holdt en rekke foredrag og laget opplegg omkring Johan Falkbergets forfatterskap. 

Også i år vil Åse Berg ta oss med på en vandring "Med Falkberget gjennom Bergstaden" søndag, i regi av Falkberget-Ringen.

Foto: Privat

Cecilie Enger

Cecilie Enger (f. 1963) er utdannet cand.mag. med fagene historie, norsk og journalistikk, og jobber som journalist i Dagens Næringsliv. Hun debuterte i 1994 med romanen "Nødvendigheten". Blant andre bøker nevner vi romanen om Ellisif Wessel, "Himmelstormeren", og "Kammerpiken", om dronning Mauds påklederske. Hun fikk sitt store gjennombrudd med romanen "Mors gaver" i 2013. For den mottok hun Bokhandlerprisen og ble nominert til Kritikerprisen. Cecilie Enger bor i Vollen i Asker.

Under Litteraturfesten kan du høre henne snakke om Ellisif Wessel og "Himmelstormeren" fredag, og i samtale med Marianne Moseng Breigutu under Litterær vandring lørdag.

Foto: Linda Næsfeldt

Edvard Hoem

Edvard Hoem (f. 1949) debuterte i 1969 og har siden vært svært produktiv som romanforfatter, dramatiker, salmedikter og Shakespeare-gjendikter. Han er også en stor tekstformidler. Flere ganger har han vært innstilt til Nordisk Råds litteraturpris. For Mors og fars historie mottok han Melsomprisen og Petter Dass-prisen, og han var også innstilt til Kritikerprisen. Mange vil huske at Hoem var på Litteraturfest Røros og fortalte om denne boka.

I 2007 ga han ut den kritikerroste "Faderen. Peder Bjørnson forsvarer seg". Fra 2009-2013 ga Hoem ut biografien om Bjørnstjerne Bjørnson i fire bind. Edvard Hoems bøker er solgt til ni land. I 2011 ble han tildelt statsstipend. I 2014 ga Hoem ut sin første roman på ni år, "Slåttekar i himmelen". Høsten 2015 kommer fortsettelsen, "Bror din på prærien".

Under Litteraturfesten møter vi Edvard Hoem på Offisiell åpning fredag kveld, hvor han opptrer sammen med sin datter Ine.

Foto: Linda Engelberth

Erlend Gjelsvik

Erlend Gjelsvik (f. 1982) fra Røros er ansatt som Verdensarvkoordinator og sekretær for Verdensarvrådet. Han har bla studert historie ved NTNU, og er en ivrig friluftsmann og jeger. Dessuten er han interessert i litteratur, og vi møter ham i samtale med Helga Flatland under Litterær vandring lørdag. 

Gard Erik Sandbakken

Gard Erik Sandbakken (f. 1954) er utdannet cand.philol. og jobbet i mange år som lærer. I de senere år har han i tillegg til sitt forfatterskap jobbet som rådgiver og konsulent opp mot forretningsutvikling, personalarbeid og organisasjon. For spenningsboka "Skarpskytteren" ble han i 2012 nominert til den prestisjetunge Riverton-prisen.

Under årets Litteraturfest møter vi Gard Erik som bokbader under Offisiell åpning, i samtale med Gert Nygårdshaug.

Gert Nygårdshaug

Gert Nygårdshaug (f. 1946) er tynsetingen som har skrevet «tidenes beste norske bok», nemlig Mengele Zoo, kåret i 2007.

Han ble født på Tynset og bor i Lier. Han debuterte som 20-åring med diktsamlingen "Impulser", og har siden debuten utgitt om lag 25 bøker i ulike genrer; lyrikk, romaner, barnebøker, noveller, kriminalbøker og eventyr. Nygårdshaug er også kjent for sine bøker om hobbydetektiven og gourmetkokken Frederic Drum og hans onkel, KRIPOS-etterforskeren Skarphedin Olsen. Nylig kom hans foreløpig siste bok, "Eclipse i mai".

Gert Nygårdshaug møter du i samtale med Gard Erik Sandbakken under Offisiell åpning fredag, og under litterær vandring lørdag. Elever ved Røros videregående skole får treffe Nygårdshaug fredag formiddag.

Foto: Fredrik Arrf

Harald Hauge

Harald Hauge (f. 1977) er sokneprest i Røros og Hitterdal. Han er leder i Røros kirkeforum, som arrangerer et samtaleprogram i Røros kapell under Litteraturfesten.

I år møter vi Harald Hauge i samtale med forfatter Helga Flatland søndag.

Helga Flatland

Helga Flatland (f. 1984) har bachelorgrad i Nordisk språk og litteratur fra Universitetet i Oslo og har tatt treårig utdanning på tekstforfatterlinjen på Westerdals School of Communication. Hun debuterte med romanen "Bli hvis du kan. Reis hvis du må" (2010), som fikk overstrømmende kritikker. For denne ble hun tildelt Tarjei Vesaas' debutantpris, Ungdommens kritikerpris, Aschehougs debutantstipend, og hun ble nominert til P2-lytternes romanpris. Hun befestet sin posisjon med "Alle vil hjem. Ingen vil tilbake" (2011). "Det finnes ingen helhet" (2013) avslutter trilogien. Helga Flatlands nye roman er "Vingebelastning" (2015). Hun debuterer også som barnebokforfatter med "Eline får besøk" (2015). Helga Flatland regnes blant de fremste av unge norske fremadstormende forfattere. Hun har fått et stort publikum for måten hun beskriver menneskelige prosesser som sorg, tilknytning og oppbrudd på.

Under Litteraturfesten møter du Helga Flatland i samtale med Erlend Gjelsvik under Litterær vandring lørdag, og i samtale med Harald Hauge søndag.

Foto: Niklas Lello

Ine Hoem

Ine Hoem (f. 1985) er vokalist og en av landets mest lovende låtskrivere. Hun har gått Jazzlinja ved Institutt for musikk ved NTNU, sunget i ulike band og gitt ut flere plater.  

Til Offisiell åpning av Litteraturfest Røros, har hun med seg pianist Erlend Slettevoll og sin far, Edvard Hoem.

Foto: Gitte Johannessen

Jan Ødegård

Jan Ødegård (f. 1967) er fra Røros, og jobber som lærer. Han har tidligere utgitt ungdomsboka "Theodorus : mysteriet i Mølmannsdalen", og er nå aktuell med ny bok. Den skal han lese fra når han treffer elever ved skolene i Brekken, på Glåmos og Røros.

Jo Bjørner Haugom

Jo Bjørner Haugom fra Røros er kjent som en habil skuespiller. Han har i mange år hatt roller i Elden, og deltar stadig som oppleser, særlig av Johan Falkbergets tekster. 

I forbindelse med samtalen i kapellet søndag, leser han en tekst av Johan Falkberget.

Kirsti Sæter og Jo Ryen

Kirsti Sæter (f. 1983) og Jo Ryen (f. 1968) er en velkjent duo i distriktet. De to har samarbeidet i flere år, om ulike musikalske prosjekter. Bla. har de turnert med et Bjørnson-program, som Jo Ryen har skrevet musikken til. 

Jo Ryen er komponist, kulturskolelærer, kordirigent og sauebonde. Kirsti Sæter er utdannet sanger og formidler, ansatt ved Rørosmuseet og som sekretær for Litteraturfesten. Sammen har Kirsti og Jo fått Røros kommunes kulturpris for 2015.

Kirsti og Jo bidrar med tekst og musikk basert på Johan Falkbergets tekster i forbindelse med Cecilie Engers innslag om Himmelstormeren.

Marianne Moseng Breigutu

Marianne Moseng Breigutu (f. 1983) er utdannet ved NTNU i Trondheim og jobber som lektor ved Røros videregående skole. Hun har gjennom sin store interesse for Bjørnstjerne Bjørnson vært tilknyttet Romsdalsmuseet, og har flere ganger vært programleder under Bjørnsonfestivalen.

Under Litteraturfesten i 2014 intervjuet Marianne Helene Uri. I år skal hun samtale med Cecilie Enger under Litterær vandring lørdag.

Foto: Privat

Nina Elisabeth Grøntvedt

Nina Elisabeth Grøntvedt (f. 1979) er fra Trondheim, og er en av årets fylkeskunstnere i Sør-Trøndelag. Hun har treårig bachelorgrad i illustrasjon fra Southampton, England, og utdanning i grafisk design. Hun har gått forfatterlinja for barne- og ungdomsbøker ved Norsk barnebokinstitutt, jobbet som salgskonsulent i forlag og deltid som bokhandlermedhjelper ved siden av skrivingen og tegningen. Siden 2009 har hun vært forfatter på heltid.

Nina Grøntvedt debuterte i 2006 med ”Den lille helten”, og i 2008 kom oppfølgeren, ”Den lille helten og kattekidnapperen”. I disse billedbøkene, med egen tekst, viste Nina en egen, original strek som hadde umiddelbar appell, og bøkene er blitt populære innslag på skoleturneer i regi av Den kulturelle skolesekken. 

For litt eldre barn har hun skrevet "Hei, det er meg", "Absolutt ukyssa", "Supersommer – eller?" og ny bok i serien kommer i høst.

Nina Elisabeth Grøntvedt besøker elever på mellomtrinnet både i Røros kommune og på Os. I tillegg kan vi møte henne på fortellerstund på Røros folkebibliotek lørdag.

Foto: Titt Melhuus

Norske Selskabs Mannskor

Norske Selskabs Mannskor er et tradisjonsrikt kor, med utspring i Norske Selskab.

Norske Selskab er en historisk kulturinstitusjon, stiftet i 1772 av norske studenter i København. Gjenstiftet i Christiania i 1818. Selskapets historiske betydning ligger i medlemmenes engasjement for Norges frihet, den gang landet lå under dansk herredømme. Selskapet ble Norges første frihetsbevegelse og ga sterke impulser til løsrivelsen fra Danmark i 1814. Ved opprettelsen av vårt eget universitet i 1811 ble en rekke av lærerkreftene rekruttert blant Norske Selskabs tidligere medlemmer. Det samme gjaldt Høyesterett.

Norske Selskabs Mannskor vil sammen med Os mannskor synge i Røros kirke lørdag. 

Rolf Engan

Rolf Engan (f. 1947) fra Ålen var i mange år lektor ved Røros videregående skole. Han er Falkberget-kjenner, og en kunnskapsrik lokalhistoriker. I 2014 fikk Rolf Engan Holtålen kommunes kulturpris.

Han har bla skrevet boka om Salome, som levde i Ruglråen, og skriver nå på neste bok. Dette får vi høre mer om under Litterær vandring lørdag.

Foto: Hilde Porsanger

Rørosordboka

Arbeidet med å få gitt ut ei dialektordbok fra rørostraktene kom i stand etter initiativ av Røros Museums- og Historielag. Det var i første omgang ønske om å bygge på ei privat ordsamling av Reidar Laulo, Johan Mølmann, Kåre Olav Sandnes og Grethe Solli Feragen. Senere ble det aktuelt å legge til Sverre Ødegaards ordliste og notater til ei framtidig bok om rørosmålet.

Eierne av disse samlingene sa seg villige til å stille sitt materiale til disposisjon for RMH.  I 2012 ble det inngått skriftlige avtaler med eierne av ordsamlingene. Ingeborg Donali og Kari Indseth ble engasjert til arbeidet med å lage ei ordbok, og det ble skrevet avtaler med de to forfatterne.

Arbeidet med ordboka har vært omfattende og tidkrevende. De to ordsamlingene har vært utgangspunktet for arbeidet, men det er også innhenta ord og uttrykk og informasjon fra andre lokale kilder. Spesielt er det tatt med ei liste fra Eva Nordfjell over norske ord som sørsamene har tatt i bruk i tilknytning til reindrifta.

Røros Museums- og Historielag inviterer til lanseringen av Rørosordboka torsdag, og der møter du bla Kari Indseth, Ingeborg Donali, Håvard Hjulstad (stadardiserer, terminolog, ordboksforfatter, og litt av hvert som har med språk å gjøre) og språkforsker Tor Erik Jenstad. 

Sigbjørn Mostue

Sigbjørn Mostue (f. 1969) er utdannet idéhistoriker og har tidligere jobbet som redaktør. Nå er han forfatter på heltid og skriver for både voksne og barn. Hans fantasy-trilogi, Alvetegnet, er foreløpig trykket i over 100 000 eksemplarer, og har gitt ham både Arks barnebokpris og en Brageprisnominasjon. Sigbjørn har også skrevet Mørkeboka, i samarbeid med Matthijs Holter. Skoleelever over hele landet har kåret boka I morgen er alt mørkt til årets beste ungdomsbok. Sammen med Johnny Brenna har han skrevet tre kriminalromaner for voksne: Operasjon Helena (2012), Operasjon Føniks (2013) og Operasjon Hydra (2014). 

Under Litteraturfesten er det elever på ungdomstrinnet ved Røros skole som får gleden av å treffe Sigbjørn Mostue.

Foto: Tanya Hanzalowa Wibye

Västanå teater

Västanå Teater forteller «Smid medan järnet är varmt» i regi av Leif Stinnerbom.

En samling burleske, humoristiske historier fra Värmländ i Sverige, blandet med folkemusikk. Hva skjer om man lurer døden, om man gjør seg til uvenn med både Vårherre og den onde, og hvilke tre ønsker skulle du ville se oppfylt om du fikk spørsmålet?

Medvirkende på scenen: Adriana Savin, Sophia Stinnerbom og Anders Sanzén

Vegar Dahl

Vegar Dahl (f.1976) er rørosing, og utdannet psykiatrisk sykepleier. Han er kjent som en dyktig sanger og skuespiller, og har deltatt i mange oppsetninger, feks Putti Putti Plott, Elden og Tuschke! 

Vegar bidrar med et musikalsk innslag under Offisiell åpning fredag.