Forfattere 2016

Alexander Flotve

Alexander Flotve (f. 1971) er gitarist, låtskriver/ komponist og produsent.
Han har blant anna bodd i London og spilt mye på klubbene Rock Garden og The Borderline. Han er låtskriver til prosjektet Alexander Flotve Prosjekt, og under Litteraturfest Røros spiller han med Tore Renberg. 

Foto: Stageway AS

Arnt Erik Bukkvoll

Arnt Erik Bukkvoll (f. 1949) er fra Røros, og er utdannet ved Norges Musikkhøgskole. Han er svært teaterinteressert, og under Litteraturfesten møter vi ham som ansvarlig for Bergstaden Shakespearianerenembles oppsetning av Bernard Shaws "Man kan aldri vite"

Foto: Privat

Arthur og den forsvunne sangen - forestilling for barn

Teater for barn. Målgruppe ca 3 - 6 år. 

Idè, manus og forteller: Mai- Britt Wagnild
Komponist og musiker: Marthe Belsvik Stavrum
Regi: Marit Grytnes Dullaert

Et gammelt loft og en liten gullboks fylt med eventyr. Barna dras inn i en magisk verden. Her får de møte Arthur som bor sammen med den slemme stemoren sin. Arthur tror at han aldri vil få lov til å leke og ha det gøy, men så møter han den gamle damen som gir ham en magisk gave. Samme kveld banker det en liten gullfugl på vinduet hans og forteller at den snille gamle damen har blitt kidnappet. Arthur bestemmer seg for å hjelpe ham og sammen sniker de seg ut i den mørke natten. Barna blir en del av ”redningsmannskapet” og er med på å knekke koden som redder den gamle damen fra de tre slemme røverne.

Forestillinga blir formidlet ved bruk av stemmen, harpe og fløyte og handler om å samarbeide.

Åse Berg

Åse Berg (f. 1948) ble født i Molde. Hun er utdannet Dr.ing ved NTH, og har vært ansatt ved Røros videregående skole. I mange år har hun hatt omvisninger på Ratvolden, og har holdt en rekke foredrag og laget opplegg omkring Johan Falkbergets forfatterskap. 

Også i år vil Åse Berg ta oss med på en vandring "Med Falkberget gjennom Bergstaden: Kjærlighet og forelskelse, vakre kvinner og menn" søndag, i regi av Falkberget-Ringen. Med seg på vandringen har hun Jon Skjølsvold Ryen. 

Foto: Privat

Bergstaden shakespearianerensemble

Ungt teaterensemble fra Røros, med Arnt Erik Bukkvoll som ildsjel og drivkraft. Ble etablert i 2010, og har som mål å dykke ned i de dramatiske klassikerne.

Foto: privat

Ellen Wisløff

Ellen Wisløff (f. 1973)

Wisløff står bak Instagramkontoen @renpoesi, som har over 55 000 følgere. I 2015 ble Ren poesi utgitt i bokform hos Cappelen Damm , og denne høsten ventes bok nummer to, også denne basert på de diktene Wisløff deler på internett. 

Foto: Cappelen Damm

Gert Nygårdshaug

Gert Nygårdshaug (født 1946) er tynsetingen som har skrevet "tidenes beste norske bok", nemlig Mengele Zoo, kåret i 2007.

Han ble født på Tynset og bor i Lier. Han debuterte som 20-åring med diktsamlingen "Impulser", og har siden debuten utgitt om lag 25 bøker i ulike genrer; lyrikk, romaner, barnebøker, noveller, kriminalbøker og eventyr. Nygårdshaug er også kjent for sine bøker om hobbydetektiven og gourmetkokken Frederic Drum og hans onkel, KRIPOS-etterforskeren Skarphedin Olsen. 

Foto: Fredrik Arrf

Guri Hjeltnes

Guri Hjeltnes  (født 1953) er historiker, journalist og forfatter.

Hun er direktør ved Senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteter (HL-senteret), og skriver for tiden en biografi om Trygve Lie.

Foto: Gyldendal forlag

Guri Jortveit

Guri Jortveit (f. 1967) kommer opprinnelig fra Alvdal, men er bosatt i Hodalen.

Hun er utdanna lærer, men har i mange år arbeida som journalist. Hun er ansatt hos lokalavisa Arbeidets Rett. 

Guri kommer til Litteraturfest Røros for å samtale med Gert Nygårdshaug. Nygårdshaug kom nylig ut med ny bok, og i denne boka har han nevnt den blide og greie Journalisten fra Retten. Vi ser fram til samtala dem i mellom på den offisielle åpninga torsdag kveld. 

Foto: privat

Harald Hauge

Harald Hauge (f. 1977) er sokneprest i Røros og Hitterdal. Han er leder i Røros kirkeforum, som arrangerer et samtaleprogram i Røros kapell under Litteraturfesten.

I år møter vi Harald Hauge fredag kveld, i samtale med forfatter Tore Renberg.

Ina Vassbotn Steinman

I.V. Steinman (f.1985) har studert kreativ skriving i London, og jobber til daglig som oversetter og manuskonsulent. Hun bor i Oslo, i en leilighet med vindeltrapp, runde vinduer og hundrevis av barnebøker, hvor hun dagdrømmer om å bli detektiv. Mysteriet med den forsvunne katten er hennes første bok.

Foto: Laura Dart

Kirsti Sæter, Jo Ryen og Jonas Østbyhaug

Kirsti Sæter (f. 1983) og Jo Ryen (f. 1968) er en velkjent duo i distriktet. De to har samarbeidet i flere år, om ulike musikalske prosjekter. Bla. har de turnert med et Bjørnson-program, som Jo Ryen har skrevet musikken til.

Jo Ryen er komponist, kulturskolelærer, kordirigent og sauebonde. Kirsti Sæter er utdannet sanger og formidler, ansatt ved Rørosmuseet og som sekretær for Litteraturfesten. Sammen har Kirsti og Jo fått Røros kommunes kulturpris for 2015.

Denne gangen har Kirsti og Jo med seg Jonas Østbyhaug (f. 1993) i konsertforestillinga "De gode ord - i toner", Johan Falkbergets tekster tonesatt av Jo Ryen. Konsertforestillinga kan oppleves i Thomasgaarden søndag kl 13.30, rett etter Falkbergetvandringa. 

Knut Nærum

Knut Nærum (f. 1961) er forfatter og sånn.

Nærum er vokst opp i Göteborg, Halden og Grimstad. Han er kjent fra humorprogrammer på radio og tv, som Hallo i uken og Nytt på nytt. Han er også forfatter, og har skrevet flere kriminalkomedier, hørespill, revytekster og barnebøker.

Se Knut Nærums blogg på https://www.forlagsliv.no/knutnarum/

Foto: Cappelen Damm

Marianne Moseng Breigutu

Marianne Moseng Breigutu

Marianne Moseng Breigutu (f. 1983) er utdannet ved NTNU i Trondheim og jobber som lektor ved Røros videregående skole. Hun har gjennom sin store interesse for Bjørnstjerne Bjørnson vært tilknyttet Romsdalsmuseet, og har flere ganger vært programleder under Bjørnsonfestivalen.

Under Litteraturfesten i 2015 intervjuet Marianne Cecilie Enger. I år skal hun samtale med Tore Renberg under Litterær vandring lørdag.

Simen Meisdal

Simen Meisdal (1992) elsker spennende historier. Han er født og oppvokst i Trondheim og har studert journalistikk i Oslo. I dag jobber han som journalist i Røros-avisen Fjell-Ljom.

"Eventyr suger" er hans debut som forfatter. I løpet av Litteraturfest Røros besøker han 6. og 8. trinn ved skolen i Røros og Os for å fortelle om boka. 

Tore Renberg

Tore Renberg (f. 1972) debuterte i 1995 og har siden utgitt bøker i de fleste sjangre, samt skrevet for film og scene. Renberg har et stort lesende publikum, bøkene hans er prisbelønt og oversatt til en rekke språk. Han har bl.a. høstet stor suksess for bøkene om Jarle Klepp.

Til Røros kommer han sammen med sin faste gitarist, og det blir både bokbad og konsert.

Foto: Tommy Ellingsen

Trygve Skaug

Trygve Skaug er låtskriver og vokalist, kjent fra bandet StMorritz som debuterte på norsk med albumet ”Tusenvis av ting” i 2010. 

Skaug har forfatta tre diktbøker: 50 kubikks hjerte (2015), En glemmebok (2014), 11 millioner bugg (2013), og i tillegg deler Skaug dikt på sosiale medier. 

Foto: Håkon Sundbø

Øystein Wiik

Øystein Wiik (f. 1956) er operasanger, skuespiller, krimforfatter og foredragsholder.

Han er kjent både i Norge og internasjonalt for sin fantastiske stemme, han har medvirka på en rekke plater og sunget på utallige scener. Han var i mange år ansatt ved Det Norske teateret. 

Wiik har vært med og skrevet tekster til flere musikaler, blant anna sammen med komponist Gisle Kverndokk. I 2010 debuterte han som romanforfatter med boka "Dødelig applaus". Dette er en krimfortelling fra operamiljøet, og er den første boka med Tom Hartmann i hovedrollen. Romanen ble nominert til Rivertonprisen. 

I 2015 kom den femte boka om Tom Hartmann, og i nevnte "Rekviem" må hovedpersonen hamle opp med black metal, utpressing og et gisseldrama i Røros kirke.

Foto: Athenas