Forfattere 2017

Åse Berg og Jon Skjølsvold Ryen

Åse Juveli Berg (f. 1948) ble født i Molde. Hun er utdannet dr.ing. i kjemi ved NTH, har vært ansatt ved Røros videregående skole og driver sitt eget miljø og litteraturfirma. I mer enn 20 år hadde hun ansvar for salg og omvisninger på Ratvolden. Hun har holdt en rekke foredrag og laget opplegg omkring Johan Falkbergets forfatterskap. I 2010 ga hun ut «I loddsnorens tegn», en samling Falkbergetsitater. For Litteraturfest har hun siden 2012 vært opptatt av å vise hvordan Bergstaden framstår i Falkbergets forfatterskap og virke.

Jon Skjølsvold Ryen (f. 1945) er oppvokst i Rugldalen, arkitektutdannet ved NTH. Han var i mange år leder av Falkberget-Ringen og er en av dem som har mest kunnskap om Johan Falkberget. 

Siden 1978 har Berg og Ryen vært bosatt i Rugldalen. De ble i 2011 tildelt Det Kongelige Norske Videnskabers Selskabs minnemedalje i gull for sin kulturbevaring og kulturskaping i Røros kommune og i 2014 tildelt Røros kommunes kulturpris for sin mangeårige innsats for Ratvolden og Johan Falkbergets diktning. 

Også i år vil de to ildsjelene ta oss med på vandringen "Med Falkberget gjennom Bergstaden". Denne gangen foregår vandringa innendørs i Rørosmuseet Smelthytta. Arrangementet er i regi av Falkberget-Ringen.

Aud Selboe

Aud Selboe (f. 1950) er utdanna cand.polit. Hun har tidligere jobba som høgskolelektor i pedagogikk ved Høgskolen i Sør-Trøndelag. På Røros er hun regna som en stor bidragsyter til det lokale kulturlivet. Hun har lag fartstid i Bergstaden teaterlag, og hun er en av hovedpersonene bak Vinterfestspill i Bergstaden. Hun har tidligere gitt ut flere bøker.

Foto: Marit Manfredsdotter

Christian Lyder Marstrander

Christian Lyder Marstrander (f. 1978) kommer fra Oslo. Han er tidligere komiker og programleder i NRK. Nå jobber han som manusforfatter og ideutvikler for norske tv-produksjoner. 

Christian har gått forfatterutdanningen ved NBI. 
 
Marstrander debuterte i 2016 med boka «Så hyggelig!».Her skiver han om Lorentz som er 15 år og kommer fra Oslos beste vestkant. En gutt som behersker skikk og bruk til fingerspissene, som går på teater i blådress og som vet alt om hvor viktig det er å holde fasaden. Men så forelsker Lorentz seg, og han skjønner at jenter er opptatt av helt andre ting enn korrekt oppførsel.
 
Under Litteraturfest Røros besøker Marstrander ungdomsskolene i regionen, i tillegg til at han blir å treffe i flere andre arrangementer i løpet av helga. 
 
Foto: Niklas Lello

Eskil Engdal

Eskil Engdal (f. 1964) har jobba over 20 år i Dagens æringsliv. Han mottok SKUP-prisen i 2011, og i 2012 fikk han Internasjonal reporters Journalistpris. I 2013 ble han tildelt presseprisen «Gullpennen» av Riksmålsforbundet.

Sammen med kollega Kjetil Sæter, har Eskil gitt ut "Jakten på Thunder", som er i ferd med å bli hylla over hele verden. Nå sist har er boka nominert til tyske Deutche Rundfunks sakprosapris. 

Eskil skriver deler av bøkene sine på hytta i Hånesåsen.

Frode Fjellheim

Frode Fjellheim (f. 1959) er musiker, komponist, arrangør, produsent og pedagog. Utdannet ved Trøndelag Musikkonservatorium i Trondheim.
Han har medvirket i en rekke produksjoner ved Trøndelag Teater og Rikskonsertene. Han har skrevet bestillingsverk til bl.a. Festspillene i Nord-Norge (2000), Telemarkfestivalen, Vinterfestuka i Narvik og Osafestivalen. Siden 1997 har han komponert musikk for dokumentarer og serier på NRK og en rekke kortfilmer. På 1990-tallet startet han Jazz Joik Ensemble - som seinere skiftet navn til Transjoik. Bandet har gitt ut fem album, i tillegg til at Fjellheim selv har gitt ut tre soloalbum. Fjellheim driver et eget plateselskap: Vuelie.no. Fra høsten 2010 ansatt som professor i musikk ved HiNT, nå Nord Universitet. Han har komponert åpningslåten til Disney-filmen Frost (Frozen), 2013.

Foto: Camille Hay Jensen

Frode Grytten

Frode Grytten (f. 1960) debuterte i 1983 med diktsamlinga "Start". Siden har han skrevet bøker i de fleste genre og han har fått et stort lesende publikum. For "Bikubesong"(1999) ble han tildelt Brageprisen og han ble innstilt til Nordisk Råds litteraturpris. For "Flytande bjørn"(2005) fikk han Rivertonprisen og "Rom ved havet, rom ved sjøen" (2007) ble hedra med Nynorsk litteraturpris og Melsomprisen. 

 
Grytten debuterte som dramatiker i 2014, med stykket "Sånne som oss". Under Litteraturfest Røros kan dramatikeren oppleves i Riksteaterets oppsetning "Albert og Anna". I løpet av festivalen kan han oppleves flere ganger, både gjennom bokbad og lesninger. 
 
Bøkene hans er oversette til ei rekke språk. Grytten er i 2017 tildelt Bjørg Vik-prisen for sitt forfatterskap.
 
Foto: Paul S. Amundsen

Hanna Blixt

Hanna Blixt (f. 1979) er en svensk forfatter fra Leksand. Hun står bak fantasybøkene Stryx märke og Svarta damen. Bøkene passer for barn fra 8 år og oppover. 

Blixt kommer til Litteraturfest Røros for å besøke elever på 2. trinn ved Røros, Brekken, Glåmos og Os skoler.  

Hans Fredrik Jacobsen

Hans Fredrik Jacobsen (f. 1954) er fløytespilleren som vant Melodi Grand Prix sammen med Secret Garden. I tillegg er han en av våre mest allsidige folkemusikere. Sammen med kona, Tone Hulbækmo, har han turnert store deler av verden med tradisjons- og egenkompinert musikk, og til Litteraturfest Røros kommer de med barneforestillinga "I gamle hatter bor mye latter".

Jacobsen har komponert musikk store deler av livet. Han har gått på Toneheim folkehøgskole og han har mellomfag i musikk og grunnfag i litteratur fra Universitetet i Oslo. Han spiller blant anna saksofon, gitar og seljeføyte, i tillegg til mange andre fløyter og instrumenter. Jacobsen har medvirka på over 40 plater. 

Sammen med Tone Hulbækmo spiller Jacobsen i middelaldermusikkgruppa Kalenda Maya og ekteparet har også gitt ut barneplata "Langt nord i skogen" sammen, de har komponert musikk for kor, film, Fjernsynsteatret og Radioteatret, levert bestillingsverk til balletter og janitsjar, samarbeida med ulike poeter og jobba med Barne-TV og de har jobba med musikere rundt omkring i store deler av verden. I 2004 fikk de Skjæraasenprisen. 

Foto: Linda Eide/ Ingrafo

Hans Olav Lahlum

Hans Olav Lahlum (f. 1973) er historiker og forfatter. Han er født i Mo i Rana og har vokst opp i Jektvik i Nordland, men har bodd på Gjøvik siden 1989. Lahlum debuterte med den kritikerroste boken Oscar Torp. En politisk biografi (2007). Siden har han utgitt Presidentene (2008) og Slik jeg ser det nå (2008). Sammen med Haakon Lie og Hilde Harbo har han skrevet Haakon Lie. Historien, mytene og mennesket (2009), og i 2011 utga han Noen av oss har snakket sammen. I den spesielle biografien Et kvart liv. Håvard Vederhus 1989-2011 (2013), har Lahlum skrevet respektfullt om den unge lederen i Oslo AUF, som endte sitt alt for korte liv på Utøya 22. juli 2011.

I 2010 debuterte Lahlum som skjønnlitterær forfatter med en klassisk krimroman, Menneskefluene. Boken ble raskt fulgt opp med flere bøker om det samme etterforskerparet K2 og Patricia. Bøkene er solgt til flere land. I løpet av kort tid har Lahlum blitt en ettertraktet medie- og publikumsyndling. Han har blant annet vært en sentral aktør under Krimfestivalen, som de siste årene har blitt arrangert av Cappelen Damm i samarbeid med flere andre forlag.

Foto: Anna-Julia Granberg

Harald Hauge

Harald Hauge (f. 1977) er sokneprest i Røros og Hitterdal. Han er leder i Røros kirkeforum, som arrangerer et samtaleprogram i Røros kapell under Litteraturfesten.

I år møter vi Harald Hauge i samtale med Hans Olav Lahlum. 

Marianne Moseng Breigutu

Marianne Moseng Breigutu (f. 1983) er utdannet ved NTNU i Trondheim og jobber som lektor ved Røros videregående skole. Hun har gjennom sin store interesse for Bjørnstjerne Bjørnson vært tilknyttet Romsdalsmuseet, og har flere ganger vært programleder under Bjørnsonfestivalen. Litteraturfest Røros har i flere år hatt gleden av å jobbe med Marianne, i samtaler med blant anna Cecilie Enger og Tore Renberg. 

I år samtaler Marianne med Frode Grytten under Litterær vandring lørdag.

Mona Høvring

Mona Høvring (f. 1962) har tidligere utgitt diktsamlingene IIK!! Ein dialog (1998), Ensomme badedager og andre dikt (2000), Helt vanlige mirakler (2006), Å paradis (2008) og Ekornet og den vaklevorne brua (2010). Hennes første roman, Noe som hjelper, utkom nylig i Danmark til svært gode kritikker. Romanen Venterommet i Atlanteren (2012) ble nominert til Ungdommens kritikerpris, og er oversatt til fransk. I 2012 ble Høvring tildelt Språklig samlings litteraturpris for sitt forfatterskap. Høvrings tredje roman, Camillas lange netter, utkom i 2013, og den ble nominert til Nordisk Råds litteraturpris.

Foto: Agnete Brun

Ole Paus

Ole Paus ( f. 1947) er en av norges virkelig store nasjonalskalder og han kommer til Storstuggu søndag kveld for å dele musikk og tekster fra en lang karriere.

Ole Paus har kanskje aldri helt passa inn i tittelen nasjonalskald. Til det har han lagd for mye bråk og huskestue de siste førti-og-noe år som artist, poet og forfatter. Han har gitt oss smekk over fingrene mange ganger, ved et hvert tilløp til bourgeoisia og selvtilfredshet, helt siden debuten «Der ute – Der inne» (1970).   

Siden den gang har Ole Paus vært en meget produktiv låtskriver og poet. I gjennom den over førti år lange karrièren, har han gitt ut over tretti plater, bøker, teater, film og en opera-libretto. Det er med andre ord et repertoar fra et langt, variert og rikt musikalsk liv vi skal få oppleve

Vi kjenner Paus tekster om konebanking i IKEA-sofa, Mærsjer og Pårsjer, om hvorvidt ting var bedre under krigen, eller mødre som er eller ikke er “ei ku”. Han har gitt oss humor, han har gitt oss glede, ettertenksomhet og besk satire og harselering med navngitte kulturpersonligheter og politikere. I «Mitt lille land» delte han nærmest et partsinnlegg i EU-avstemningen i 1994 – en sang som etter tjue års bruk stadig rykker nærmere en fast plass i den nasjonale, norske sangboka. «Innerst i sjelen», gjort kjent av Sissel Kyrkjebø, og «Engler i sneen» med Jonas Fjeld, er også blant sangene, skrevet av Ole Paus, som for alltid vil ha en naturlig plass i nordmenns sangportefølje. Paus har et propert språk. Han vet å lodde arbeidsomme, protestantiske norske ord med en vekt de sjelden har i sitt daglige virke som sakprosa og småsnakk i busskøen.

Ole Paus var sist å se i TV-serien «Hver gang vi møtes» og i Den norske opera og ballett i forbindelse med feiringen av artistens 70-årsdag.

Foto: Nina Djærff

Per Petterson

Per Petterson (f. 1952) debuterte i 1987 med novellesamlinga "Aske i munnen, sand i skoa". Per leverer alltid kvalitet. Hittill har han gitt ut ni bøker som er oversatt til rundt 50 språk, og han har mottatt flere nasjonale og internasjonale priser, blant anna Nordisk råds litteraturpris, Brageprisen, Aschehougprisen og Gyldendalprisen. 

Blant utgivelsene er det kanskje "Ut og stjæle hester" fra 2003 flest har et forhold til. 

Foto: Cato Lein

Rune Christiansen

Rune Christiansen (f. 1963) debuterte i 1986 med diktsamlinga "Hvor toget forlater havet". Han har siden gitt ut mer poesi, essays og romaner, og han har gjendikta flere franske lyrikere til norsk, alt hyllet av kritikere og forfatterkolleger. Med romanen "Ensomheten i Lydia Ernemans liv" nådde han et enda større publikum. Bragepris ble det også. Han har i tillegg mottatt Gyldendalprisen for forfatterskapet.

Rune er denne høsten ute med ny roman: "Fanny og mysteriet i den sørgende skogen". Boka har fått strålende anmeldelser. 

Foto: Baard Henriksen

Sturle Kojen

Sturle Kojen f(. 1942) kommer fra Røros. Han er cand.philol. med norsk hovedfag. Han har arbeidet særlig med Kristoffer Uppdal og Johan Falkberget. Han har vært kommunalpolitiker i Oslo og ansatt i skoleverket, som rektor, både på Sogn og Hellerud videregående skole.

Foto: Jon Høsøien

Tone Hulbækmo

Tone Hulbækmo (f. 1957) vokste opp i en familie med sterke musikalske tradisjoner. I 1977 startet hun ved Universitetet i Oslo, der hun fullførte mellomfag i musikk og grunnfag i sosialantropologi.

Hulbækmo er en musiker med et stort musikalsk spekter, som spenner fra europeisk middelalder- og renessansemusikk via norsk folkemusikk til melodier og viser med mer moderne referanser, inkludert barnesanger. Hennes bidrag som folkesanger har sine røtter i hjemtraktene på Tolga, der hun lærte tradisjosmusikken fra eldre utøvere. Hun har også adoptert sangtradisjoner fra andre steder i Norge, og dekker hele den vokale tradisjonen fra bånsuller, kjærlighetsviser, slåttetralling, barneregler, lokk og ballader til religiøse folketoner.

Hulbækmo er kjent som en artist som går sine egne veier med folkemusikken og gir den et svært personlig preg uten å være bundet av tradisjon. Hun blander ofte tradisjonen med elementer fra andre musikkstiler som jazz, klassisk og etnisk musikk. Hun har gitt it åtte plater og fått tildelt to Spellemannpriser. Hun har laget mye musikk og forestillinger for barn. Sammen med ektemannen Hans Fredrik Jacobsen er hun blant anna medlem av middelaldermusikkgruppa Kalenda Maya, som også har vunnet en Spellemannpris. 

Hulbækmo og Jacobsen kommer til Litteraturfest Røros med forestilinga "I gamle hatter bor mye latter". 

Vegar Dahl

Vegar Dahl (f. 1976) kommer fra Røros. Han er sanger og låskriver. Han har i flere år jobba med å teonesette diktene til lokale forfattere, blant andre Johan Falkberget og Håkon Solli. Han har flere utgivelser bak seg, og i tillegg til solokarrieren, er han også kjent fra grupper som Save Me Barry og Sønvis.

Vegar er utdanna sykepleier og jobber til daglig ved Røros Rehabiliteringssenter.  

Foto: Øyeblikket foto

Vetle Lid Larssen

Vetle Lid Larssen (f. 1960) debuterte i 1989 med portrettsamlingen Mannfolk. Året etter kom hans første roman, 2, som ble en stor presse- og publikumssuksess. Lid Larssen er en direkte og klartseende skribent fra blant annet Morgenbladet, Aftenposten og Dagbladet, og har utgitt flere romaner og essays. Den satiriske monologen Kongen (2006), var blant vinnerne av dramatikkonkurransen "100 og NÅ". I 2006 kom essayet Vardø Revisited (Suhrkamp). Vetle Lid Larssen har blant annet mottatt Arne Hestenes Journalistpris, Gullpennen og Sarpsborgprisen. Romanen Norske Helter kom i 2007, og i 2013 kom 1001 natt – den utrolige historien om to norske slaver i Alger.

Vetle kommer til Litteraturfest Røros blant anna for å snakke om boka Hvordan elske en far - og overleve. 

Foto: Julie Tørrissen